MENU

TAMAN NEGERI ROMPIN

Taman Negeri

Taman Negeri Rompin adalah antara hutan hujan tropika tertua di dunia. Ia adalah sebahagian daripada perkongsian hutan simpan Endau-Rompin dengan jirannya, negeri Johor. Keunikan Taman Negeri Rompin terletak pada geologi, mitos, flora dan fauna. Hutan hujan di State Park mungkin paling baik dicirikan oleh formasi dipterocarp campuran dataran rendah yang kaya dengan biologi, yang umumnya berada di bawah 300m dan hutan heath. Ia juga terdiri dari formasi hutan bukit edafik, khususnya hutan kelapa sawit yang menakjubkan. Telapak tangan kipas adalah Livistona endauensis, spesies endemik di hutan simpan ini. Sejarah geologi taman ini bermula sekurang-kurangnya 248 juta tahun hingga zaman Permian-Karbon yang jenis batuan meliputi metamorfik kelas rendah, gunung berapi, granit dan urutan sedimen

Terletak di ujung paling selatan negeri Pahang dan di Rompin, ia adalah destinasi yang sangat baik bagi para peminat aktiviti luar alam. Dulunya dikenali sebagai Taman Negeri Endau Rompin, taman negeri ini telah berubah namanya dan kemudahannya kini telah dinaik taraf dengan aktiviti dan program yang memfokuskan pada pendidikan alam dan pemuliharaan. Pengunjung boleh mengunjungi pusat pembelajaran alam dan interaktif baru iaitu Rainforest Discovery Center (RDC), Suspension Bridge, Watch Tower dan Air Terjun Seri Mahkota. Beberapa pilihan aktiviti berpandu juga tersedia iaitu trekking hutan, pemerhatian burung dan berkayak. Panduan berpengalaman akan menjadi pencerita anda, berkongsi dan menunjukkan flora dan fauna yang menarik di sekitar anda! Pengunjung diminta membayar yuran masuk seperti yang ditetapkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Pahang mengikut jadual di bawah. Maklumat lanjut mengenai aktiviti boleh didapati seperti berikut:

Sorotan Flora & Fauna TNRP

ORANG HUTAN

 

ORANG HUTAN 2

 

Gambar 1: Langur berjalur (kiri) & Gibbon tangan putih (kanan) Pengedaran Langur Jalur di Malaysia hanya di hujung Johor dan Selatan Pahang (Hutan Simpan Endau-Rompin). Gibbon dengan tangan putih adalah antara spesies primata yang merupakan penduduk tetap TNRP.

BURUNG

 

BURUNG 2

Gambar 2: Broadbill Hitam dan Merah (kiri) & Pusing Whiskered Tree (kanan)
Taman Negeri Rompin disenaraikan sebagai salah satu IBA kerana ia menempatkan 253 spesies burung

 

HUTAN

Gambar 3: Penduduk spesies endemik Livistona endauensis (Endau Serdang)

 

Aktiviti Berpandu

KAYAK

Gambar 4: Berkayak & Berenang

LUBUK SIKU

Gambar 5: Trekking Rimba Lubuk Siku

JERAM

Gambar 6: Trekking Rimba Jeram Panjang

BIRD WALK

Gambar 7: Jalan Burung

Kemudahan

hall

Gambar 8: Pusat Penemuan Hutan Hujan, pusat pembelajaran interaktif

jambatan gantung

Gambar 9: Jambatan Gantung 80 meter yang menghubungkan tanah yang dipisahkan oleh sungai Kinchin

tower

Gambar 10: Menara Pengawal untuk pemerhatian hidupan liar di peringkat kanopi

air terjun

Gambar 11: Air Terjun Seri Mahkota, air terjun setinggi 50m

 

Maklumat mengenai TNRP

Yuran kemasukan

Pengunjung yang memasuki TNR diminta membayar yuran masuk berikut yang ditetapkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Pahang mengikut jadual di bawah:

 

No

Category of visitor

Malaysian

Non-Malaysian

1

Adult

RM30.00

RM50.00

2

Child (3-12 years old)

RM10.00

RM30.00

3

Senior citizen (60 years old and above)

RM15.00

RM30.00

4

Disabled

Free

Free

5

School children groups of more than 30 pax

RM100

RM200

 

 

 

Pautan Laman